Veel gestelde vragen

Wat is streaming?

Streaming is de techniek waarbij een audio- of videobestand via een netwerk beluisterd of bekeken kan worden, zonder het eerst volledig op de pc te downloaden. De streaming technologie is dan ook uitermate geschikt voor het live afspelen van evenementen

Hoe wordt een livestream tot stand gebracht?

Het opzetten van een livestream bestaat uit 4 stappen.

1. Video registratie bij het live evenement

Het begint allemaal bij de registratie van het evenement. Hiermee kan er worden gekozen voor verschillende camera’s. Professionele HDV camera’s geven de hoogste kwaliteit maar er worden ook hele goede resultaten gehaald met digitale camcoders en zelfs HD USB camera’s

2. Omzetten naar een digitaal formaat

Om de video en audio te kunnen live streamen is het nodig dat deze eerst wordt omgezet naar een geschikt formaat voor internet. Dit wordt gedaan door middel van een encoder. Deze encoder zet het video signaal van de camera om in een digitaal formaat. Fourmedia geeft de voorkeur om dit encoderings proces te doen in de H.264 codec. Deze codec wordt dan ook door meerder players ondersteund. Een ander veel gebruikte codec is de VP6 codec.

3. Streaming Server

Op het evenement waar het encodeer proces plaats vind is de bandbreedte vaak niet toereikend genoeg om veel kijkers af te handelen. Daarom wordt er gebruik gemaakt van een streaming server die vaak in een datacenter is geplaatst. De encoder stuurt het digitale bestand door naar de streaming server. Vanuit deze server kunnen er veel meer connecties worden gemaakt.

4. Player

Om de stream te kunnen bekijken is er een player nodig. De player haalt de stream op van de streaming server. Er zijn verschillende soorten players beschikbaar op het internet. De player zorgt ervoor dat het digitale ge-encodeerde bestand is af te spelen door de player. Er zijn verschillende players op de markt. Tegenwoordig kunnen bijna alle moderne players de codec h.264 aan. Dit is ook de reden waarom Fourmedia hier zijn voorkeur aan geeft. Hierdoor is het mogelijk om de stream zowel met Flash, Silverlight, Android, iOS en blackberry af te spelen.

Wat is het verschil tussen download en upload snelheid?

Het downloaden betekend dat er data van het internet naar jou computer komt. Bij uploaden wordt de data van jou computer naar het internet verstuurd. De snelheid waarmee dit gebeurt is dus feitelijk download en upload snelheid. In de meeste gevallen is de download snelheid vele male sneller als de upload snelheid.

Welke snelheid heb ik nodig voor een stream?

Voor het streamen van een evenement gaat het om de upload snelheid van de internet verbinding waar het evenement plaats vind. Dit is de upload snelheid naar de streaming server toe. Bij het uitzenden van evenementen met video is er een minimale upload snelheid nodig van 250 kbit per seconden. Voor een hogere kwaliteit uitzending raden wij 500 kbit/s aan. Bij het uitzenden van HD beelden is een minimaal vereist van 1200 kbit/s. Gaat het echter om het streamen van een radio uitzending dan praat men over 96 kbit/s tot 192 kbit/s.

Hoe meet ik mijn upload snelheid?

Om te kijken wat de upload snelheid is op de betreffende locatie kan men een test uitvoeren op www.speedtest.net. Deze upload snelheden worden meestal aangegeven in Mbit (1024 kbit).

Heeft u nog overige vragen met betrekking tot live streaming? U kunt ons bereiken via ons contact formulier of bel naar 024 711 0307

Menu